Основни съвети при наем на автомобил

Budget България предлага на своите клиенти отлична за парите си услуга и свободата да разгледат техните дестинации.

1. Помислете добре от какъв автомобил имате нужда

Моля имайте предвид големината на превозното средство, което избирате. Помислете добре върху броя на пътниците и багажа, който те ще носят. Комфорта и сигурността на пътя са много важни. Климатикът също е важен през горещите летни дни. Всички автомобили на Budget България са оборудвани с климатик.

2. Какво включва Вашата тарифа

Някои тарифи могат да бъдат по-ниски в сравнение с други. Това обаче може да доведе до по-висока отговорност за автомобила и съответно по-голяма стойност на сумата, блокирана по Вашата кредитна карта.

3. Вземете най-добрата застраховка

Обикновенно в Европа компаниите за коли под наем предлагат застраховка против щети на автомобила (CDW) и застраховка против кражба на автомобила (TP).

Заслужава си да сте застраховани .В противен случай Вие ще бъдете отговорни за цялата стойност на автомобила, ако бъде откраднат. Базисната застраховка против кражба (TP) е обикновено включена в цената за цяла Европа. Базисната застраховка против щети на автомобила е също включена в цената за наеми в Европа. За САЩ силно Ви препоръчваме да приемете застраховка, която ви защитава от щети на други лица до 1 милин долара (SLI). Някои нива на тази застраховка са само до 10 000 долара.

4. Предлатени резервации

Ако пътувате в чужбина, предплатените резервации са по-удобни и в повечето случай са по-евтини. Голямото предимство е, че Ви се гарантира автомобил на място.

5. Наемете автомобил от международни компании за коли под наем

Препоръчително е да наемете автомобил от международна и позната компания за коли под наем, особенно когато Ви се налага да посетите друга държава с този автомобил. Тези компании предлагат най-новите автомобили, имат голяма мрежа от офиси във всяка страна, подготвят автомобилите си по определени стандарти и в случай на нужда от помощ ще могат ви съдействат адекватно и бързо. Също така ако имате оплакване, може да адресирате Вашето оплакване до централния офис на компанията в съответната държава.

6. Проверете за щети по автомобила

Преди да потеглите, проверете автомобила за съществуващи щети, дори и малки одрасквания и изкривявания, които не са записани в състоянието на автомобила. В противен случай може да Ви таксуват за щета, която не е направена от Вас, защото служителя не я е забелязал преди това. Затова Ви съветваме винаги да проверявате автомобила за съществуващи щети. Също така, проверете дали имате толкова налично гориво, колкото е отбелязано на договора за наем. В повечето компании за коли под наем, автомобилът се отдава с пълен резервоар.

7. Проверете гумите на автомобила

Много е важно да проверите дали гумите са в добро състояние. Те трябва да имат значителна дълбчина на грайфера и да са достатъчно напомпани. Някои клиенти нарушават уговорените правила като карат автомобилите на неразрешени места (off-road). Това може да доведе до нараняване или откъсване на парче от страничния борд на гумата.

8. Запознайте се с управлението на автомобила

Уверете се, че знаете как да използвате светлините, чистачките и клаксона на автомобила правилно. Може да попитате служителя, който Ви обслужва за книгата с инструкции на автомобила, която в повечето случаи се намира в жабката. Преди да потеглите Ви съветваме да проверите наличните течности на автомобила, като течност за чистачки, спирачна течност и маслото на мотора .

9. Осигурете си спокойствие с пътна помощ при инцидент или повреда на пътя

Проверете дали имате необходимата застраховка и телефони за връзка с пътна помощ. Уверете се, че знаете какво да направите в случай на пътен инцидент или пътна злополука.

10. Проверете вида на горивото и върнете автомобила с пълен резервоар

Проверете с какво гориво използва автомобила. Вие ще бъдете отговорни за щетите ако поставите грешно гориво в резервоара. Ако сипете грешно гориво в резервоара на автомобила, това може да доведе до сериозни щети по двигателя и горивната система на автомобила, което обикновенно е трудно за вярване от страна на клиента. Върнете автомобила с пълен резервоар или го допълнете до нивото на което сте го приели, понеже ще заплатите такса за зареждане и горивото ще бъде таксувано на по-високи цени от тези на бензиностанциите.