Шофирането в София

Ние Budget Рент а Кар България се радваме да предоставим допълнителна информация относно шофирането в София.

София може да бъде много забързано място за някои хора, което зависи от това къде са свикнали да живеят и от опита, който имат с шофирането. Много хора биха описали шофирането в София като мъчително. За други това е просто една голяма столица с много хора, автомобили, автобуси и трамваи, особенно в часовете с огромни задръствания. Когато обаче се измъкнете от центъра на града, трафика става много приятен за пътуване.

Пътните знаци следват международните стандарти. На основните дестинации и по главните пътища знаците са изписани както на Кирилица, така и на Латиница.

Паркирането в София се е превърнало наистина в предизвикателство за местните органи на властта. Правителството е опитало да ограничи хората, които идват в София през последните години. Поради тази причина, много улици са включени в „Синята зона” на града, което означава, че паркирането струва 1 лев на час за времето между 8.30 и 18.30 през работно време.

Синя зона може да съществува и на други места за живеене в София. Хората, които искат да паркират в тази зона, трябва да закупят талон за паркиране от служителя, който съблюдава за съответната зона за паркиране. Може да Ви е нужна помощ при попълването на този талон, понеже инструкциите са само на Български. Също така може да заплатите за паркинг като изпратите SMS ако използвате услугите на някои от Българските оператри. Изпратете SMS с номера на Вашия автомобил на номер 1302. По този начин Вие ще предплатите за паркинг до 1 час. 5 мин. преди края на предплатеното от Вас време ще получите SMS, който Ви напомня за изтичането на Вашия паркинг. Може или да изпратите ново съобщение или да преместите Вашият автомобил. От 01 септември 2012 влизат в сила нови праивила за паркиране на Синя зона, като се въвежда една допълнителна зона за паркиране, която ще бъде по-скъпа. На местата, на които е оказано, че паркирането е забранено се поставят скоби.

В някои райони се използва „вдигане с паяци” на превозното средство до определени места за съхранение – намиращи се до Южен парк или до парк Оборище. За да вземете обратно Вашия автомобил ще трябва да отидете до съотвения гараж. Ако предполагате, че Вашия автомобил е вдигнат, може да позвъните на 02/983 6747, за да проверите дали сте вдигнати от т.нар. „паяци”.

Трамваите са винаги с предимство. Пешеходците имат право да пресичат на пешеходни пътеки тип „зебра” , макар че понякога това не се зачита от шофьорите.

Има много места за охраняем паркинг, намиращи се в ценъра на града, както частни така и общински. Те таксуват между 2 и 3 лева на час и се намират пред хотел Шератон, до сграда - ЦУМ, до Халите и зад НДК.

Когато пристигнете в София, ще разберете, че много шофьори не използват или са забравили някои основни правила при шофиране, за това не се ядосвайте.

Ораничението на скороста е 50 км (30 мили) в рамките на градове и села. Когато обаче се намирате извън тях или на първокласен път, ограничението е 90 км (55 мили), освен ако няма други ограничения въведени с пътни знаци.

Въпреки, че шофирането в София може да изглежда, че няма правила, има много камери на някои ключови места, като главните входове на града - бул. Цариградско шосе на път от гр. Пловдив. Също така има много камери на места, където се следи за преминаване на червено. Има много камери за скорост в рамките на града, които умишлено намаляват нарушенията за превишена скорост. Ако карате над ограничеята, Вие ще получите глоба, като размера зависи от това, колко километра сте карали над ограничението. В случаите, когато Вие не сте собственика на автомобила, полицията ще се свърже със собственика. Например: ако наемете кола под наем от Budget рент а кар и ние получим фиш или глоба ние ще се свържем с Вас, за да ви уведомим как да заплатите тази глоба плюс административна такса, която покрива нашите административни разходи.

Полицията в България може да Ви спре за пътно нарушение или без да сте направили нарушение, понеже закона позволява спиране за проверка на Вашите документи, както и документите на автомобила.

Чужденците трябва да знаят, че Българските шофьори премигват с техните светлини, за да дадът сигнал, че искат да преминат напред или за да ви предопредят за полиция по пътя.

Считано от 10 Август 12 г. всички шофьори трябва да бъдат с включени светлини през цялия ден. Правителството е предприело тази превантивна мярка да намали броя на пътните проишествия, които се случват всеки ден.